8 leggyakoribb téma

Tudja miért roppant egészséges a szilva?

Legyen az szilva, mirabella vagy ringló, a több mint 2000 féle oválisan gömbölyded gyümölcs a legtöbb változatban előforduló gyümölcsfajták közé tartozik. Júliustól októberig folyamszilvaatosan érik nemcsak a déli vidékeken, de Közép-Európában is.

Ásványi anyagai, vitaminjai és mindenekelőtt a héjában található festékanyag folytán rendkívül egészséges. Kevés gyümölcs van, amelyet ilyen sokféleképpen lehet hasznosítani: fogyaszthatjuk frissen, lekvárként, eltehetjük rumba vagy ecetbe, mindenképpen élvezetes, az aszalt szilva pedig régóta jól ismert szer székrekedés ellen.

Minek köszönheti jótékony hatásait?

A szilva, a mirabella, a ringló igen kevés fehérjét és zsírt tartalmaz a többi csonthéjashoz képest, ugyanakkor magasabb az édesítő szénhidráttartalma s ballasztanyag-tartalma is.

Az ásványi anyagokat és nyomelemeket illetően a szilva bőséges vas-, réz- és cinkmennyiséget kínál, de találunk benne káliumot és kalciumot is. A szilva kék és vörös festékanyaga a flavonoidok egyike, az antocián.

Bőséges vitaminforrás

A vitaminokat illetően a szilvafélék is rendelkeznek a gyümölcsökre jellemző széles választékkal: van bennük béta-karotin, C-vitamin és többféle B-vitamin.

A szilva jellegzetes ízét több aromaanyag, többek között a fahéjsav-metil-észter és a gyümölcssav együttes hatásának köszönheti.

Az aszalt szilva koncentrált formában tartalmazza a friss gyümölcs anyagait: gyümölcscukrot, biotint, rezet, cinket, mangánt, krómot és szelént. Ugyanakkor C-vitamin-tartalma alacsonyabb, minthogy a szárítás és a tárolás, továbbá a fény hatására az eredeti mennyiség egy része elbomlik.

Összehasonlításképpen: 100 g friss szilva 49 kilokalóriát és 5 mg C-vitamint tartalmaz, míg ugyanilyen mennyiségű aszalt szilva 222 kilokalóriát, és csak 4 mg C-vitamint.

A friss szilvában található gyümölcssav étvágygerjesztő hatású, elősegíti az emésztőnedvek kiválasztását, s mivel ehhez még magas ballasztanyag-tartalom is járul, vízhajtó és székletszabályozó hatású.

Kevés benne a nátrium, viszont többféle nyomelem is található benne, így tehermentesíti a vérkeringést, a vesét és a májat. Vitamintartalma ugyanakkor mozgásba hozza az anyagcserét és az immunrendszert, serkenti a sejtek növekedését, és védi azokat a káros szabad gyököktől.

A benne található kék festékanyag, az antocián is védekezést segítő anyag: gyulladáscsökkentő, csökkenti a koleszterinszintet és a rák kockázatát is. A vízben megpuhított aszalt szilva pedig klasszikus gyógyszer székrekedés ellen, különösképpen a krónikusan ezzel küszködők esetében.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]