8 leggyakoribb téma

Teakészítési szokások a világban

Minden nép a maga szokásai, fogyasztási hagyományai alapján készíti el ételeit, italait. 

A teakészítésnek sok fajtáját ismerjük:

Kína ⇒ A legrégebbi kínai írásos feljegyzés szerint a 8. századig a teacserje leveleit először meggőzölték, megtörték, majd különböző anyagok hozzáadásával kaláccsá gyúrták. Ezt a kalácsot rizzsel, gyömbérrel, sóval, citrommal fűszerezték, majd az így elkészített teakalácsot a tűz fölött megpirították, azután finom papír között szétdörzsölték. Vizet forraltak, sót tettek bele, majd a szétmorzsolt kalácsot, legvégül pedig egy kanál hideg-vizet.

Ezt követően hagyták az egészet leülepedni. Ezután az italt csészékbe töltötték, tejjel és vöröshagymával ízesítették.

Időközben megváltoztak a szokások, s napjainkban a nálunk is ismert forrázást használják. A teás edényt félig töltik zöld tea-levéllel, s ugyanazt a tealevelet négyszer forrázzák le. A legjobb a második, ezt követi a harmadik, az első, majd a negyedik forrázat.

Japán ⇒ A zöld tea ivásának jelentős hagyományai vannak Japánban.

A teaszertartás meg amúgy is eleven valóság a japánok életében mind a mai napig! A teaházakban a ceremóniát a gésák végzik, ők a régi teamesterek mai utódai. A gésák külön iskolákban tanulják a teaceremónia pontos menetét. A teaszertartáshoz teaport használnak, amelyet egy nagy becsben tartott egyedi tálban forró vízzel egy bambuszból készült verő segítségével babosra vernek. A japánok a teát sohasem édesítik vagy ízesítik, inkább apró-süteményt fogyasztanak hozzá.

India ⇒ A teát általában leforrázzák egyharmad rész tejnek és kétharmad rész víznek cukorral felfőzött keverékével. Öt percig állni hagyják, majd muszlinkendőn leszűrve töltik csészékbe. Egyes helyeken a tejes teát magvakkal is ízesítik és édességet is felszolgálnak hozzá.

Hátsó-Indiában a teát nem isszák, hanem különböző módon elkészítve eszik. Például a tealeveleket sóval, fokhagymával és olajjal keverve mint főzeléket fogyasztják.

Oroszország ⇒ Az évszázados szokás szerint a tea készítéséhez szamovárt használnak. A tetején külön kis edényben melegen tartott, előre elkészített teakoncentrátumból töltenek először a csészékbe vagy poharakba és ízlés szerinti erősségűre hígítják a szamovár forrásban lévő vizével.

Anglia ⇒ A teáskannába szórt teafüvet először a forrásban lévő víz fölött enyhén átgőzölik majd leforrázzák. Csészénként egy-egy kanál teát használnak. A leforrázott teát 4-6 percig hagyják kioldódni, majd teaszűrőn keresztül a csészékbe töltik. A teát cukorral, néha mézzel édesítik, tejjel, rummal, esetleg citrommal ízesítik – Vannak helyek, ahol dzsemet is tesznek a teába.

Hollandia ⇒ A nagyon sötét, erős teát kedvelik. Divatos az „extra” holland tea, amelynél a forrázó folyadék tej vagy tejszínkeverék. ízesítésül dzsemet, rumot vagy más alkoholt használnak.

Magyarország ⇒ Hazánkban a teát általában cukorral, mézzel édesítik és citrommal, esetleg rummal vagy borral ízesítik. A tea elsősorban a reggeli kísérője.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]