8 leggyakoribb téma

A szilváról kicsit másképp, avagy a sokszínű gyümölcs felhasználásáról!

A szilva valószínűleg Kis-Ázsia és Közel-Kelet vidékéről került Európába. Később az ókori rómaiak addig keresztezték, míg a maihoz hasonló fajokat nem sikerült létrehozniuk. Igazi népszerűséget azonban csak a középkorban szerzett magának e gyümölcs, hiszen ekkortájt vált divattá a főúri várak, paloták kertjébe szilvafákat ültetni.szilva

A szilvák családja roppant népes és változatos. Ha csak a színüket vesszük, akkor vannak köztük zöldek (Zöld ringló), lilák (‘Ageni’, ‘Althann’ fajták), kékek (‘Besztercei’, ‘Stanley’), pirosak (Vörös szilva) és sárgák (‘Mirabella’).

Általánosan elmondható, hogy a friss gyümölcs kilogrammonként: 7g fehérjét, 5g zsírt, 131g szénhidrátot (pektint, gyümölcscukrot) 5g szerves sót, valamint 5g rostot tartalmaz.

1kg aszalt aszalt gyümölcsben már 8g fehérjét, 8g zsírt. 135g cukrot, 5g szerves sót, és 6g növényi rostot találunk!

A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza a gyümölcsöt különböző emésztőrendszeri problémák esetén:

Megfigyelték ugyanis, hogy az érett, édes szilva olyan kiváló hashajtó, hogy néha akár hasmenést is produkálhat, ellentétben a savanykás, kissé éretlen gyümölccsel, amely éppenséggel ennek megszüntetésére alkalmas, tehát székletfogóként fogyasztható.
A gyümölcs fogyasztásának jótékony hatásairól IDE KATTINTVA bővebben tájékozódhat.

A fáról leszedett szilva hűtőszekrényben akár 3-4 hétig is eltartható. Fontos, hogy csak közvetlenül a fogyasztás előtt mossuk meg. Nyersen való fogyasztásán kívül befőttek, sütemények és pálinkák alapanyaga, kiegészítője, de savanyúságként is eltehetik a legkülönbözőbb ízesítésekkel.

Felhasználásában tradicionális hagyománya van a szilvalekvárnak is:

A mai, zselésítővel készült lekvárok már nem adják vissza az ötliteres üvegekbe kötött dzsemek igazi hangulatát. A lekvár főzéséhez ugyanis korábban nem volt szükség speciális adalékokra, csak szilvára, cukorra és természetesen óriási türelemre.

A híres szilvatermő Szatmárban a lekvárt sok helyen még a mai napig is a kertben főzik, hatalmas üstben. Az üst alját kívülről sárral kenik be, hogy elkerüljék a lekvár odaégését, felülről pedig egy szerkezet tart egy úgynevezett kavarófát, amelyet megállás nélkül forgatnak kézzel vagy motorral.

Ezen a vidéken ki sem magozzák előre a gyümölcsöt, hanem megvárják, míg lefő a magjáról, ekkor rostán átpasszírozzák, majd addig főzik, míg a belemártott fakanálról nem csurog le a lekvár, hanem bevonja azt. Ekkor üvegek be vagy hagyományosan agyagedényekbe töltik. Régen olyan sűrűre is főztek lekvárt, hogy zsírpapírral bélelt faládákban lehetett csak azt tartani.

Legendás hírű a szatmári szilvapálinka is, amelyet a XVII. században kezdtek elkészíteni, eleinte családi főzdékben. Ehhez nemcsak a húsos gyümölcsöket , hanem a vadon termő fajtákat is felhasználjak, hiszen a legjobb pálinka éppen a nagy magvú, kevés húsú szilvából készül.

Egészségügyi szempontból a nyers vagy aszalt szilva jelent előnyöket, feldolgozva inkább élvezeti értéke kiváló. Gondoljunk csak a szilvás gombócra vagy a szilvás lepényre. A szilva sós ételek, sült húsok mellé vagy, azzal együtt sütve is nagyon ízletes, a baconbe csomagolt, sült – aszalt szilvákról nem is beszélve, amelyet előételnek adhatunk asztalra.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]