8 leggyakoribb téma

A szilva a természet csodás gyógyszere

A szilvát már az antik világ kultiválta, de gyógyerőt csak a szilvafa mézgájának tulajdonítottak. A legismertebb fajta a tojásdad házi szilva, a gömbölyű ringló és a kicsi, gömbölyded mirobalán. Főleg a kisebb gyümölcsöket érdemes rögtön nyersen megenni, a nagyobbakból finom kompót, lekvár vagy gyümölcsíz készül. A felaprított aszalt szilva müzlibe tehető, vagy néhány szem dióval együtt pompás úti csemege a kirándulásokon.szilva-01

A kisgyerekek olykor vágyakozva néznek a fa tetején kéklő szilvákra, mintha tudnák, hogy azok a legérettebbek és a legédesebbek. A teljesen megérett, kerekded-ovális gyümölcs olyan fénylő és feszes, hogy pompás édes leve majdnem kicsordul. Ilyenkor már sürgősen le kell szedni, mert hamarosan a csonthéjas gyümölcs lepotyog a fáról, és csak cefrének való.

Eredete

A termesztett szilva a Közel-Keletről és a Földközi-tenger keleti vidékéről származik. Egyik valószínű őse a kökényszilva, hazánkban többfelé is kivadult és meghonosodott. Alighanem régi magyar szilvafajta a magvaváló besztercei; szeptember közepén érik. Minél tovább marad a fán, annál nagyobb lesz a vitamintartalma.

Hatóanyagai

A szilvában a B12-vitaminon és a biotinon kívül az összes B-vitamin megtalálható. Egyetlen szem szilva valósággal egy nagy B-vitamin-tabletta a természet patikájából! Ebben a kombinációban az a nagyszerű, hogy a B-vitaminok együtt vannak, mivel az anyagcserében kifejtett hatásuk leginkább csak együttesen érvényesül.

A szilva a szénhidrát-anyagcsere serkentője, jó hatású az idegekre, szellemileg frissít, csökkenti az indítékszegénységet, fokozza a teljesítőképességet és a stressztűrést. A szilvában található nyomelemek közül megemlítjük a rezet és a cinket. A túl sok réz viszont ideges nyugtalanságot és ingerlékenységet vált ki, és depressziót is okozhat, ám a szilva segíthet a nyomelemek egyensúlyának helyreállításában.

Olajos héjában jelentős mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsav található, amely védi a gyümölcsöt a sejthártyák kiszáradásától, és megakadályozza a baktériumok behatolását. A szilva magas ballasztanyag-tartalma salaktalanítja a beleket és megszünteti a székrekedést.

A SZILVA GYÓGYHATÁSAI

  • optimalizálja a szénhidrát-anyagcserét
  • segít a nyugtalanságnál, a koncentrációs zavaroknál
  • fokozza a stressz elleni védekezést
  • erősíti a sejthártyákat
  • tisztítja a beleket, jó a székrekedés ellen
  • erősíti a szívműködést, az immunrendszert

Vásárlása

A késő nyári, őszi hazai szilva gazdag fruktózban (gyümölcscukor) és vitaminokban. Ha éretlenül szüretelik le, hogy szállítása és hetekig tartó tárolása során kevésbé romoljon meg, kevesebb vitamint tartalmaz.

A legjobb szilvát biotermékeket termelő gazdától vagy ilyen terméket árusító boltokban kaphatunk.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]